PATRIMONI HISTÒRIC
Cullera manté l’esperit arrosser amb l'emblemàtica romeria als Benissants
Esta ancestral tradició amb més de dos-cents anys commemora als sants protectors de les collites Abdó i Senent
28/07/2017
Com a localitat amb una marcada tradició del cultiu d'arròs, Cullera acull amb il·lusió este dissabte 29 de juliol la romeria als sants de la pedra, Abdó i Senent, més coneguts com els Benissants. L’ajuntament, amb la parròquia de la Sang de Crist, organitza este acte festiu ancestral de gran importància per a la ciutat.
 
Estos sants d'origen valencià als quals es rendix homenatge en la localitat des de fa més de dos-cents anys són considerats com els protectors de les collites. Per eixe motiu i donada la importància econòmica dels cultius d'arròs en el municipi riberenc al llarg de la seua història, els Benissants han estat molt presents en les pregàries dels agricultors cullerencs.
 
Els llauradors valencians i, en concret, els de Cullera es dirigien als Benissants en les seues pregàries demanant que tingueren una bona collita i que les tempestes d'estiu no danyaren els cultius d'arròs. Arran d'açò, va nàixer la romeria a l'ermita dels Benissants, hui Museu de l'Arròs, que des d’eixe moment se celebra cada final de juliol des de fa més de dos-cents anys.
 
Horari de la romeria
 
L'acte festiu donarà començament a les 18.30 h amb la concentració front l'església de la Sang de Crist, on acudiran els cavallistes, calesses, romers i gent arrelada a esta tradició. Es trauran les relíquies dels Benissants que, pujades a una de les calesses, es portaran en romeria fins a l'ermita en la partida.
 
Durant l'acte, l'Ajuntament de Cullera contribuirà a què tots els veïns puguen gaudir de l'acte proporcionant un minibús a les persones que no puguen anar caminant o no disposen de vehicle. La romeria seguirà amb el seu avanç fins arribar al peu de l'ermita, des d'on es continuarà el transport de les relíquies a peu fins a arribar a l'església. 
 
Una vegada tot este trajecte haja sigut completat, es realitzarà una missa en honor dels sants i, finalment, es beneiran els camps i es desitjarà una bona collita i un estiu millor per als cultius d'arròs. 
 
Després que finalitze la benedicció, es repartiran refrescs als assistents just a temps per a contemplar la posta de sol des d'una localització privilegiada. 
 
L'Ajuntament de Cullera anima a la participació de la festa dels Benissants i així perpetuar una tradició de més de dos-cents anys que és part de la identitat de la localitat.

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30